ERICH BERGEL 

INTERNATIONAL CONDUCTING COMPETITION

Înființată de Guvernul României în anul 1950 prin strădania unor muzicieni de excepție precum Zeno Vancea și Kozma Géza, de șapte decenii Filarmonica de Stat Târgu Mureș este rânduită să-și dedice întreaga activitate susținerii de concerte simfonice, vocal-simfonice, operă în concert, corale, camerale și educative, în vederea educării gustului pentru frumos al tuturor locuitorilor de aici. De la înființare și până în clipa de față Filarmonica are alături de ea un public minunat, un public exigent dar foarte cald și care a răsplătit întotdeauna efortul pe care îl facem în promovarea adevăratelor valori ale artei sunetelor.
Pe parcursul întregii existențe ne-am bucurat de sprijinul direct și nemijlocit al Consiliului Județean Mureș care ne asigură baza materială și financiară necesară bunei funcționări a instituției.
Prestigiul Filarmonicii și traseul ascendent parcurs în cele șapte decenii se datorează competenței, profesionalismului și seriozității muzicienilor celor trei colective artistice: Orchestra simfonică, Corul mixt și Cvartetul de coarde, colective care printr-o activitate plină de pasiune și dăruire interpretează în fiecare stagiune un repertoriu pretențios, variat, complex și atractiv, cu lucrări aparținând creației muzicale universale și autohtone din toate etapele istoriei muzicii, inclusiv repertoriul contemporan.
Spațiul mureșean, multietnic, multicultural și multireligios a fost întotdeauna atractiv pentru personalități de valoare din toate domeniile vieții spirituale, inclusiv artiști de renume care și-au dedicat o mare parte a timpului delectării prin arta lor a iubitorilor de frumos de aici. Nu e de mirare că muzicieni de talie mondială precum Pablo Casals, George Enescu, Bartók Béla, Jan Kubelik, Dohnányi Ernő, Carlo Zecchi erau doritori să revină mereu la Tîrgu Mureș.
Odată cu înființarea Filarmonicii, dirijori de marcă precum: Antonin Ciolan, George Georgescu, Alfred Alessandrescu, Mircea Basarab, Mircea Cristescu, Emil Simon, Erich Bergel, Paolo Olmi, Lawrence Foster, Václav Smetácek, Itay Talgam, Gál Tamás, Sergiu Comissiona, Kurt Wöss, Jean-Marie Auberson, Jiri Belohlavek, Ferencsik János, Valeriy Gergiev, Carlo Zecchi, Henry Selbing, Ilarion Ionescu-Galați, Horia Andreescu cât și o pleiadă de soliști valoroși ca Daniil Safran, Kocsis Zoltán, András Schiff, Helmuth Platner, Valentin Gheorghiu, Ion Voicu, Perényi Miklós, Ștefan Ruha, Ránki Dezső, Radu Lupu, Nicolae Herlea, Ágoston András, Gérard Frémy, Emilia Petrescu, Maria Guzman, Viktor Eresko, Marta Kessler, Radu Aldulescu, Silvia Marcovici, Jandó Jenő, Dan Grigore, Arkadi Sevidov, Boris Berezovsky au fost o prezență plăcută pe scena Filarmonicii.

Un rol extrem de important în evoluția Orchestrei simfonice l-au avut dirijorii permanenți Kozma Géza, Remus Georgescu, Szalman Lóránt și apoi Cristian Mandeal, una dintre cele mai renumite baghete românești contemporane. În ultimii 20 de ani lista dirijorilor invitați a fost completată de Shinya Ozaki, Franz Lamprecht și Alexandre Myrat. Începând cu anul 2019 tânărul dirijor rus Anton Shaburov a devenit principal dirijor invitat al Orchestrei.
La cârma Corului Mixt s-au aflat de asemenea muzicieni de mare rafinament precum dirijorul Szalman Lóránt cu un rol hotărâtor în formarea și activitatea primilor ani ai ansamblului, urmat de Szarvady Gyula, Fejér Elemér, Birtalan Judit, Dumitru Buzoianu și Vasile Cazan.
Turneele extrem de reușite realizate de Orchestra Simfonică și Corul Mixt, în ultimii ani și cele ale cvartetului „Tiberius” au demonstrat forța artistică și nivelul atins de Filarmonică.
Trebuie menționată aici de asemenea munca directorilor aflați la conducerea instituției pe parcursul istoriei ei: Dr. Birek László, Antalffy Zsuzsánna, Kovács Dénes, Székely Endre, Kozma Mátyás, Zoltán Aladár, Szalman Lóránt, Valeriu Maior, Csíky Boldizsár, Botár Gerő, Vasile Cazan, fiecare dintre ei aducând un aport însemnat la ridicarea exigențelor artistice, a bunei organizări și funcționări a acesteia.

Profesionalismul anilor ’80 sub îndrumarea exigentului concertmaestru Iuliu Hamza a fost consolidat apoi timp de două decenii de regretatul László Alexandru, astăzi doi tineri talentați concertmaiștri: Péter Béla și Roxana Oprea contribuie cu elanul lor la munca de zi cu zi a acestui prestigios colectiv artistic mult întinerit și foarte bine pregătit.
Îmbucurător este și faptul că în anul 2008 s-a reușit înființarea Cvartetului de coarde „Tiberius”, cvartet de stat al Filarmonicii și care pe lângă concertele din stagiune răspunde unor invitații la evenimente de protocol organizate de autorități: Consiliul Județean, Prefectură, Primărie și alte instituții publice.
Funcționează și înfrumusețează stagiunile și alte formații camerale ale Filarmonicii: Octetul de suflători, Ansamblul de alămuri și percuție, Ansamblul de tromboni, Cvintetul de alamă, Grupul vocal bărbătesc „Cantuale”.
Cele patru mari festivaluri anuale: Festivalul Muzicii de Divertisment, în luna ianuarie; Zilele Muzicale Târgumureșene, în luna mai; Festivalul Muzical Internațional “In memoriam Constantin Silvestri”, în luna octombrie ți Festivalul “Musica Sacra”, în luna decembrie sunt momente de vârf în fiecare stagiune iar concertele extraordinare și speciale cu ocazia unor evenimente de peste an se adaugă la concertele săptămânale ce au loc în fiecare joi de la ora 19. În alte zile, de obicei marți sau duminică au loc concertele camerale sau corale, acestea din urmă fiind susținute și în alte locații din oraș și din județ: biserici, școli, universități, alte instituții. O valoare inestimabilă reprezintă și realizarea stagiunii de concerte lecție și educative, care au demarat odată cu înființarea Filarmonicii. De la început și până azi prezentările tematice ale acestor concerte se fac în limba română și maghiară. În ultimele două decenii, datorită bunei colaborări pe care o avem cu Liceul Vocațional de Artă, pepiniera noastră de talente, prezentările sunt făcute de Ana Poroșnicu, Carmen Mihăescu, Dorina Pop, Kovács Zsuzsa, Carla Gliga și Fülöp Klára, profesoare la această importantă instituție de învățământ de la noi. Succesul acestor concerte, datorat interesului manifestat de elevii mureșeni este o garanție că prin activitatea permanentă desfășurată de Filarmonică, în acest minunat spațiu geografic și cultural vor exista noi generații de muzicieni și melomani care vor aprecia și vor iubi cea mai nobilă artă: MUZICA.

ADDRESS

 

Tîrgu Mureș’ Palace of Culture, Piața Victoriei nr.1   

DATES

 

October 15th 2023: starts the registration period

March the 1st 2024: end of the registration period

April the 8th: start of the Final Phase

April the 12th: Final Concert and Award Ceremony

CONTACT

 

Erich Bergel International Conducting Competition

Email: bergelcompetition@gmail.com

Tîrgu Mureș State Philharmonic

Piața Victoriei nr.1

540026, Tîrgu Mureș

WINNERS:

1st prize - Trolton Davide 

2nd prize - Yagüe Jorge

3rd prize - Zhuo Xiao

Orchestra prize - Park Keuntae

One scholarship offered by Ms Ibolya Bergel in memory of M° Erich Bergel to a Hungarian participant - Erdélyi Dániel

One scholarship offered by Ms Ibolya Bergel in memory of M° Erich Bergel to a Rumanian participant - Stănculescu Andrei

One scholarship offered by Mr Reinhard Bergel in memory of M° Erich Bergel - Park Keuntae

This will close in 30 seconds